söndag 25 januari 2009

Livspusslet

Lördagar med barn är inte längre dagar jag föredrar. Väldigt länge har det varit så att både jag och barnen är trötta efter veckan. Det leder till minskat tålamod hos oss alla. Men lördagen är ju den dagen då allt ska fixas: tvätt, städning, storhandling, godisköp, kalas, mm. mm. Allt för att söndagen ska kunna bli en ledig och skön dag. (Just nu är vardagarna inget alternativ för sånt för mig).

Men nu känner jag att det inte är okej längre. Lördag på lördag mår jag dåligt och känner mig nedstämd. Den mysiga dagen jag längtade efter på fredagkvällen, blir inte mysig utan bara jobbig. Jag känner att det krävs någon form av ändring. Jag vet inte riktigt hur den ändringen ska se ut. Det är det där med livspusslet som ska läggas. Att leva utan att kämpa. Att få livet att flyta.

Kanske ska jag försöka att lägga alla krav och måsten till söndagen istället? Att lördagen blir vilodagen och söndagen den dag att fixa? Vilket också i så fall innebär att jag får införa söndagsgodis istället för lördagsgodis? Eller ska den delen kanske få stanna kvar. Får försöka uthärda den där turen till centrum...

Nu vet jag att jag är inne i en omställning i mitt liv. Det är fullt förståeligt att jag är tröttare en lördag än normalt. Jag ska försöka tänka på det. Så får vi väl se hur det går framöver och hur jag gör.

Idag har vi haft en riktigt skön dag. Jag har fått sova ut och har därför känt mig piggare. Barnen har varit gladare och inte provocerat fullt lika mycket. Jag har haft mer tålamod. Jag har njutit av semla och konståkning. Pluggat botaniska namn och stickat på mina Garden Gate sockor. Barnen har dansat och gympat till Mamma Mia på högsta volym. Då och då har jag sniffat lite på J's tröja som han visst "råkade" lämna kvar när han for hem till sina små. En ledig och skön söndag! Kanske t.o.m är värt den där lördagen, när jag tänker efter.......

11 kommentarer:

Anette sa...

Livspusslet är en gåta. Det blir aldrig som man tänkt sig, och den leende mamman blir oftare ledsen än hon tänkt. Men jag har sänkt ribban, det är ok om allt inte är tip top. Sen har jag av egen erfarenhet märkt att om jag planerar inköp och sånt så flyter livet på mycket lättare, tyvärr så händer det tre gånger per år i snitt! Hejja på, det blir bättre!

ankie sa...

Jag tycker du med gott samvete kan lägga många av dina måsten åt sidan just på lördan. Ta hjälp av barnen i den utsträckning det går. Gör ingen storhandling utan kanske en liten mindre, mysigare/onyttig handling.
"Det som inte görs idag finns kvar imorgon"
Ingen dör av lite kaos ibland.

Mamma hade en liten tavla på väggen när vi var små som jag idag förstår innebörden av mer än då. Det stod:
"Bättre lite skit i hörnen, än ett rent helvete"

Bit ihop, sänk kraven.
Njut av stunderna tillsammans.

Metta sa...

Förstår att det måste vara svårt att få livspusslet att gå ihop och att lördagarna känns jobbiga för dig just nu. Ställ bara inte kraven för högt på dig själv att du ska klara alla MÅSTEN.

Så skönt att söndagen blev en bra dag.

Hoppas du får en bra vecka. Kram Metta

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med tidigare inlägg. Sänk kraven och antalet måsten. Det är bara du själv som mår dåligt när du inte hinner med dina måsten. Något som är bra är att planera. Ett jobbigt ord och som man tycker tar tid från det andra man måste göra. Men tar man sig den tiden så kommer det i slutändan ha blivit mer tid över. Konstigt men sant. Sköt om dig.

Elena sa...

Det låter tufft med omställningen. Försäldraskap är ju tufft som det är och man har dessutom förstått att det blir mer och mer pusslande med aktiviteter osv ju större barnen blir. Ta vara på dig!

teresa sa...

Livspusslet är en ekvation som inte går ihop, så bara är det.
Tror alla måste hitta sin form, vilken nivå på kaos som man orkar leva med, eftersom det ändå aldrig blir som man tänkt sig.
Hoppas att du kan hitta den form som passar dig. Tröst: om några år är barnen lite större o det ger mer vuxentid. Tills dess kanske de kan involveras i sysslorna?

Boel sa...

Lördagar är ofta skit rent ut sagt. Förr vaknade jag redan på morgonen och var på dåligt humör och det första jag gjorde var att stapla ut i tvättstugan och stoppa in denförsta av många maskiner tvätt. Innan lunch hade jag ofta skällt ut både man och barn. Numera hör jag inte mycket vettigt innan lunch så där halvmedvetet, ett tag gjorde vi tvärtom jobbade med städ odyl fram till lunch det som sedan inte var hjort fick bli en annan dag. Lätt är det i alla fall inte med lördagar. Hoppas nästa lördag blir lugnare för din del!

Kram
Boel

Boel sa...

Jag kan inte stava märker jag det ska inte vara hör utan gör och inte ska det vara hjort utan gjort. Tur att jag är för gammal för att ha prov i rättstavning :=)

Boel

Anonym sa...

Hej, du har fått en utmärkelse på min blogg :-)) Ha det så bra!

Stick-kine sa...

Tänk annorlunda! Ha barnen från måndag till måndag istället, känner en som provat och bytte var 14:e dag i stället. Känns jättebra att ha allt ordnat då de kommer på måndag efter dagis/skolan. Fortsatt lycka till med kursen! kram, Kine

Samtal från min trädgård sa...

Det är så svårt emellanåt, den som visste lösningen på livspusslet skulle säkert vara både rik och få en massa priser....! Jag kan instämma i de andres inlägg: sänk kraven, även om man mår dåligt i början, om man är van att det är perfekt rent och städat varje dag. Hos oss har barnen fått lära sig att hjälpa till, jag har fått lära mig att inte ha kontroll över allt och att inte bli arg, när saker inte görs på mitt sätt. Det blir bättre och glöm inte att sova. Sömn är en stor förutsättning för att man klarar av jobbiga omställningar. Tänker på dig!