måndag 22 februari 2010

Fascinerande 1800-tal

Hela vintern har jag spenderat med Henning, Lotten, August och Emelie. Tre böcker har jag nu lyssnat mig igenom och jag har verkligen levt i deras värld. Jag pratar om böckerna som utspelar sig på på slutet av 1800-talet och förra sekelskiftet. Böckerna skrivna av Per Anders Fogelström.

Mina drömmars stad (1860-1880)
Barn av sin stad (1880-1900)
Minns du den stad (1900-1925)

Mina egna barn börjar nog tröttna vid det här laget på att höra jämförelser med hur barn i arbetarfamiljer i Stockholm hade det för hundra år sedan. Men man får verkligen perspektiv på livet. Jag tycker det är helt fascinerande att det faktiskt inte är så länge sedan Världen och Sverige såg totalt annorlunda ut.

Henning som sliter som ett djur i hamnen och dör innan han ens fyllt 40. Hur Lotten städar och tvättar, för hur fattigt det än är ska hemmet i alla fall vara rent. Och inte fanns det dammsugare och tvättmaskin på den tiden! Hon dör i en ålder av 40 när hon tvättar kläder mitt i vintern ute på isen i Hammarby sjö, för att hon är så trött och isen till slut brister. Då grät jag. August som får möjlighet att leva ett bättre liv hos sina adoptivföräldrar och Emelie som gör allt för alla andra och ingenting för sig själv. Hur märkligt hon tycker det är att använda skönhetsprodukter för första gången, och vågar inte riktigt fortsätta. Det kommer till och med lite stickning in i böckerna när Beda tar till sig stickor och garn när hennes mamma tyr sig till spriten.

Två böcker har jag kvar i serien: I en förvandlad stad och Stad i världen. Min vår är räddad!!
Men först ska jag njuta av all snö lite till. Våren kommer tids nog :)

7 kommentarer:

Emmas dagar sa...

Åh, de böckerna läste jag när jag var 13-14 år och tyckte de var så bra! Jag levde mig också in i historierna. Dem ska jag nog leta fram igen. :-)

Susilull sa...

Min pappa har dessa böcker och pratade mycket om dem när jag var tonåring. Man kanske skulle låna... liksom hans "Utvandrar-svit" av Moberg!

Anonym sa...

Jag läste också dem i tonåren och de gjorde ett starkt intryck, jag har länge tänkt att läsa om dem men är lite rädd för att det ska bli som när jag läste om Moa Martinsson, dvs de är inte lika magiska nu förhoppningsvis har jag fel.

Kram
Boel

Caroline sa...

Jag läste dem också när jag gick i högstadiet, och visst är de fantastiska, eller jag tyckte det då i alla fall, jag kanske också borde läsa om dem!

Det tjatas om hamstrar här... ;-)

Marie sa...

Underbara böcker. Det finns även böcker som handlar om tiden före, som jag också tyckte mycket om - Vävarnas barn, Krigens barn och Vita bergens barn.

Linda sa...

Det är fantastiska böcker! Jag har läst dem hur många gånger som helst, både som riktigt ung och vuxen och de håller fortfarande. Som sagt, lyd Marie råd och läs även de tre böcker som föregår tiden i Stad-böckerna. De är också riktigt, riktigt bra.

Anonym sa...

oj så kul, jag rensade bort alla mina böcker som bara tog plats , men dessa som jag läst ett par gånger kunde jag inte skilja mig ifrån tänker läsa de igen och igen så det inte glöms bort hur det varit i vårt land för inte alls så länge sedan. Helt underbara.