torsdag 13 november 2008

Gående meditation

I senaste numret av tidningen Leva finns en stor guide till olika meditationstyper. Det här med att meditera är inte det lättaste, så imorse bestämde jag mig för att prova gående meditation. Tänk att det ska vara så svårt att tänka på ingenting!

Så här går det till (ur Leva):
"Gå lugnt och stilla, medveten om varje steg du tar. Ägna de första minutrarna åt att njuta av morgonen, av dofterna, luften, höstlöven, regnet. Le gärna, det skapar glädje i psyket. Efter en stund börjar du gå medvetet. Under tre steg andas du in, under tre andas du ut. In och ut.
När sinnet blivit koncentrerat och stegen går lättare kan du lägga till ord som du tyst upprepar för dig själv på in och utandningen. Medan du andas in tänker du: Jag är här. Och medan du andas ut: I detta nu. Eller Jag vilar, på inandning. I universum på utandning."

Mina tankar började vandra hela tiden, men jag försökte att inte vara hård mot mig själv. Släppte tankarna och kom tillbaka till andningen. Inte lätt. Samtidigt var det en härlig upplevelse när regnet tilltog (tack J för att du hjälper mig när mina ord försvinner) och strilade ner över håret och ansiktet. En hare sprang upp bredvid mig. (Ja jag vet att det låter helt idylliskt. Och det är verkligen inte så att jag bor i ödemarken med massor av vilda djur runt mig, utan det är fullt med hus på båda sidor av den lilla skogsremsa jag brukar promenera i). Efter en stund hade haren försvunnit och medans jag gick där "Jag vilar... i universum" så började även några kyrkklockor ringa längre bort.

När jag kom hem igen tände jag några ljus och yogade lite på vardagsrumsgolvet. En mycket skön morgon och kan varmt rekommenderas!

Nu efter lite förmiddagsknäckemackor och te (jag behöver fylla på energi efter all denna koncentration) så ska jag hoppa upp i soffan och sticka lite på min Mystic Earth och titta på Efter Tio med Malou.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Oj va klurigt det lät i all sin enkelhet!
Jag brukar tänka att mina promenader är fritt flöde för allahanda tankar; tänker på allt och inget, egentligen utan att vara direkt medveten om dem. Mina egna små terapistunder! :)

Synd vi inte kan sitta i samma soffa och sticka! Kanske vi gör snart igen, vem vet?! :)

Hoppas din dag fortsätter lika bra som den började! Kram vännen!

Åsa sa...

Det låter så härligt. Vantarna i förra inlägget blev jättesnygga.Kanske halsduksgarnet passar till en mössa också.

Ulricha sa...

Låter underbart, hela inlägget!

När jag joggar/springer mediterar jag samtidigt: fäster blicken framåt mot ingenting och bara springer (tankarna slutar komma, men skulle jag börja tänka blir det väldigt jobbigt att springa).

mammapuhstickar sa...

Vilken härlig morgon. Avundsjuk. Blir sugen på att prova. Jag lyssnar alltid på ljudbok när jag är ute och promenerar.

Ilsefin sa...

Vilket bra inlägg, precis vad jag behövde påminnas om :) Köpte tidningen Leva på vägen hem från skolan och ska läsa om meditation i helgen. Jag har en meditationsmetod (ja, utöver stickningen förstås) som funkar ganska bra för mig, men det skadar aldrig att vidga vyerna :)

Susilull sa...

Vilken underbar start på dagen!

Att tänka på ingenting - det är det svåraste som finns!!

Har mediterat en del, men inte "promenad-mediterat", det måste jag prova! Förstår grejen, du upprepar ett mantra och detta skall hålla borta andra tankar.

Jag brukar annars tänka som bäst när jag promenerar! :-)

Ha det bra!