tisdag 4 mars 2008

Tusen Strålande Solar

Det finns många böcker om krig, kvinnor och misär i Mellanöstern och Afghanistan. Jag har läst flera av dem: Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad, Såld av Zana Muhsen, Bakom slöjan och Princess Sultana's daughters av Jean P Sasson, Mirage (bakom slöjan) av Soheir Khashoggi. Vilket gjorde att när många började prata om Flyga Drake och Tusen Strålande Solar av Khaled Hosseini, kände jag ingen direkt längtan om att läsa. Same, same tänkte jag och kände att nej, inte ännu en bok, jag orkar inte ännu mer elände och så stor skillnad är det säkert inte.

Men, snart åtta månader efter att jag fick de beskrivna för mig första gången, såg jag en intervju med Helena Bergström där även hon hade läst Tusen Strålande Solar, och helt plötsligt kände jag att jag minsann ska ge den en chans i alla fall.

Och det är jag glad för.

Vilken bok, vilket öde, vilket land, vilken historia, vilka kvinnor........ Jag fascineras av berättelsen och jag ångrar inte en sekund att jag läste den. Nu känner jag tvärtom att jag vill läsa Flyga Drake också.

I september 1996 intog Talibanerna Afghanistan. De spred sitt budskap via bl a flygblad och jag kan inte låta bli att ta med något av det de spred (ur Tusen strålande solar).

Alla män måste låta skägget växa. Korrekt längd är minst en knytnäve nedanför hakan. Den som inte fogar sig i detta kommer att pryglas.
Det är förbjudet att sjunga.
Det är förbjudet att dansa.
Det är förbjudet att spela kort och schack. Det är förbjudet att ägna sig åt hasardspel och att flyga drake.
Det är förbjudet att skriva böcker, titta på film och måla bilder.....
.....
Lystring alla kvinnor:
Kvinnor bör hålla sig hemma dygnet runt. Det passar sig inte för kvinnor att ströva runt på gatorna utan mål. Om en kvinna trots allt går ut måste hon åtföljas av en manlig släkting. Den kvinna som ertappas ensam utanför hemmet kommer att pryglas och skickas hem.
Kvinnor får under inga omständigheter visa sina ansikten. Utomhus måste alla kvinnor bära burqa. Straffet för att inte göra det är kraftig prygel.
Det är förbjudet att använda smink.
Det är förbjudet att bära smycken.
Det är förbjudet att bära utmanande kläder.
Kvinnor får bara yttra sig om de blir tilltalade.
Kvinnor får inte ta ögonkontakt med män.
Kvinnor får inte skratta så att andra hör det. Straffet för att skratta på offentlig plats är prygel.
Det är förbjudet att måla naglarna. Straffet för att göra det är att få ett finger avkapat.
Flickor får inte gå i skolan. Alla flickskolor ska omedelbart stängas.
Det är förbjudet för kvinnor att arbeta.
Kvinnor som befinns skyldiga till otrohet kommer att stenas.
Lyssna. Lyssna noga. Lyd.

2 kommentarer:

Åsa sa...

Otroligt sorgligt att något sådant får förekomma. Man kan bara vara tacksam att man har det så bra även om livet har sina tunga stunder emellanåt. Jag brukar inte klara av att läsa såna böcker då jag antingen gråter mej igenom hela boken eller inte kan sova i ren ilska. Kram Åsa

Catarina sa...

Den boken måsta jag läsa.
Jag kan varmt rekommendera "Flyga Drake"...den berörde mig djupt...och gar mig mer och bra kunskaper om detta land...om hur det var innan det blev "våldtaget" av sovjet och talibaner...