onsdag 18 juni 2008

Närvarons Plats

Det är flera månader sedan jag sist var på ett yogapass. Största anledningen för att passen ligger så dåligt till tidsmässigt i förhållande till min vardag och där jag bor. Så jag gör lite övningar hemma istället. Det är svårt att vara disciplinerad nog att göra ett helt pass hemma, men någon övning lite då och då i några minuter, är skönare än ingen alls.

Det är främst för att få igång andningen och för att att kroppen fysiskt ska må bra. Finns t.ex flera övningar att göra som är sköna för nacken. Där man sträcker ut hals och nacke i precis motsatt riktning mot hur man normalt håller upp huvudet när man sitter framför datorn eller stickar. Det är skönt att känna hur kroppen blir smidig och stark och slappnar av samtidigt. Att glömma allt runt omkring för en stund. Och bara känna sin kropp och sina egna andetag.

Jag läser just nu Lyckan, Kärleken och Meningen med livet. Jag gillar den engelska titeln bättre Eat, Pray, Love. För den beskriver vad boken handlar om och vad författaren Elizabeth Gilbert gjorde under ett år för att gå ur en djup depression och finna sig själv och lyckan. Fyra månader med njutning av god mat och vackert språk i Italien, fyra månader med att utforska yoga och meditation i Indien och fyra månader med att finna balans i livet i Indonesien (Bali).

I boken beskriver hon så bra vad yoga bl.a går ut på:
"Yoga handlar om självövervinnelse och ett hängivet försök att tvinga bort uppmärksamheten från sitt ändlösa grubbel över det förflutna och sin ständiga oro för framtiden, så att man istället kan söka den ständiga närvarons plats, där man kan se på sig själv och sin omgivning med lugn värdighet."

3 kommentarer:

Metta sa...

För ett tag sedan såg jag programmet med Elizabeth Gilbert hos Oprah. EG berättar om sin bok och om hur hon tillbringade sitt år för att hela sig själv. Noterade att jag skulle köpa boken, men så glömde jag det. Tack för påminnelsen. Håller med om att den engelska titeln tycks passa mycket bättre.

Ha en Glad och trevlig midsommar. Kram Metta

Anki sa...

Jag skulle just skriva det som metta sa så nu gör jag inte det utan jag nickar instämmande i stället :-)

Eldstickan sa...

Jag har också läst boken på engelska, den har allt///Eldstickan