torsdag 8 januari 2009

Smultronbett

Jag har lyssnat mig igenom ännu en fängslande bok av Barbara Voors: Smultronbett.

Den handlar om Molly som är i ungefär samma ålder som jag. Hennes liv förändras sakta av olika saker som först verkar som en slump, men som sen visar sig hänga ihop. Saker som sakta bryter ner henne. Det är på många sätt en tung bok. Om vardagen och livet. Om svårigheter och utmaningar vi ställs inför som kvinnor och människor. Olika val vi gör. Frågeställningar om vem vi är. Hur vi beter oss. Vem som bryr sig om oss. Och hur och vem som älskar oss.

En psykologisk thriller tror jag nog att jag skulle kategorisera den som. Och det är nog kombinationen av spänningen och de vardagliga funderingarna som gör att jag fastnar.. Barbara kan verkligen använda det svenska språket. Drottningen av metaforer och ordval.

Dessutom kantas hela berättelsen av Mozarts Requiem. Gör du som jag, lyssnar på boken, får du dessutom höra snuttar av denna underbara musik. Ja jag var faktiskt tvungen att köpa musiken efter detta för att få höra mer. Vilken musik det är! Boken ramas in av själva dödsmässan och av kopplingen till Mozart. Hur han skrev sitt Requiem och sen dog, innan det var helt fullständigt.

5 kommentarer:

Pia sa...

Den boken ska jag nog lyssna på eller läsa. Requiemet är enastående. Så känslofylld och vacker. Jag har sen lång tid tillbaka, varje allhelgonahelg lyssnat på det i någon kyrka. Underbart. Vederkvickelse för själen!

Boel sa...

Så sugen jag blev på att läsa eller kanske snarare lyssna på den boken. Precis som Pia gillar jag Mozarts Requiem. Jag får traska till biblioteket i morgon redan kanske.

Kram
Boel

Metta sa...

Tack för både bok- och musiktipset. Ännu en bok att lägga till på min önskelista. Har ännu inte fått tag på "Sömnlös".
Det bästa är tydligen att lyssna på den och samtidigt få litet av Mozarts musik.
Kram Metta

Anette sa...

Har läst boken, den var riktigt bra. Har du sett Amadeus filmen så är stora delar med där också, mäktigt! Blev påmind om den filmen igår, det är nog dags att ta sig en titt igen.:)

marlino sa...

Jag har lite svårt för ljudböcker då mina tankar brukar vandra iväg så att jag missar stora delar av boken. Men du fick mig att vilja göra ett nytt försök. Kanske att det är just det jag behöver; att koppla bort allt annat och bara leva med i berättelsen.